resepimasakan.net

Resepi Kek Pisang Lembut

Resepi Kek Pisang – Sejak akhir-akhir ini, banyak ‘terjebak’ dengan resipi kek pisang. Di Malaysia, kek pisang telah menjadi kegemaran semua Kumpulan kerana lemak, rasa lembut dan tidak manis. Jika anda sahaja, ia adalah bernilai Wang, ia adalah panas dan panas dengan teh atau kopi. yang terbaik!

Resepi Kek Pisang

Jadi, kami ingin berkongsi resepi kek pisang yang sangat mudah untuk mencuba. Sarjana Muda yang tidak perlu risau jika tiada ‘mixer’ dan ‘ketuhar’, resipi kek pisang ini menggunakan hanya blender dan pengukus. Jika ada pengukus ada, cuba stim pada api dengan dalam periuk atau menggunakan periuk nasi. Insya Allah, kekal. Banyak varian kek pisang, ada resepi kek pisang kukus, resepi kek pisang kukus lembut dan sedap, resepi kek pisang gebu, resepi kek pisang dari azlina ina, resepi kek pisang bakar tanpa telur dan masih banyak lagi. jom kita lihat bahan-bahan dan cara buat kek pisang yang simple dan lembut.

Resepi Kek Pisang

Resepi Kek Pisang

bahan-bahan resepi kek pisang :

 • 1 telur Gred B
 • 1 cawan gula
 • 1 1/2 cawan tepung gandum
 • 1 cawan minyak masak
 • 1 cawan salad
 • 1 sudu besar bicarbonate soda
 • 1 sudu kecil serbuk penaik
 • 1 penutup botol esen pisang
  * Dalam tutorial ini, membuatkan Puan Hasyyati doh 3 berterusan, jadi jika anda ingin mencuba sedikit dahulu, hanya ikut formula di atas.

Cara membuat kek pisang yang lembut dan sedap :

 1. TELUR, GULA DAN KAUNTER. Pertama, masukkan telur dan gula ke dalam ‘blender’. Jika anda ingin menjadi kurang manis, anda boleh mengurangkan jumlah gula. Puan Hasyyati mengurangkan setengah cawan. Meliputi kira-kira 5 minit.
 2. TAKUNG. Ayak tepung gandum, bicarbonate soda dan serbuk penaik. Kemudian, ketepikan dahulu.
 3. TAMBAH BAHAN DALAM BLENDER. Apabila telur dan gula dengan sempurna dicampurkan dalam mesin pengisar, tambah esen kelapa, pisang dan pisang. Kisar lagi dalam masa 3 minit.
 4. Campuran ini akan menjadi seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Warna adalah sedikit berbeza, ia juga mungkin bergantung kepada jenis-jenis pisang. Dalam resipi ini Puan Hasyyati menggunakan buah Berangan.
 5. CAMPURAN. Seterusnya, masukkan doh ke dalam tepung. Mencampurkannya dengan sudu sehingga sebati. Inilah hasilnya selepas adunan. Tidak cair, tidak pekat. Ianya cuma.
 6. stim. Sekarang, mari kita mulakan letakkan adunan ke dalam acuan. Letakkan sedikit minyak dan masukkan ia penuh jika anda mahu lihat ia berkembang.
 7. Panaskan pengukus atau pengukus terlebih dahulu sebelum meletakkan acuan. Gunakan api besar dan stim selama kira-kira 20 minit.
 8. SEDIA. Ini adalah bagaimana ia berlaku. Gebas ‘gebas’, sesungguhnya ia terpendam dan rasanya menimbus sekarang. Mudah, kan?

Read More : Resepi Donut Mudah

Lagipun, ia adalah mudah untuk mencuba resipi kek pisang paling mudah ini. Ia adalah lazat dan lembap. Ideal untuk disampaikan pada bila-bila masa. Boleh dimakan panas atau sejuk. Jadi tunggu apa lagi. Bahan-bahan yang mudah untuk mendapatkan. Mesti cuba, Ya.

Website ini mengkongsikan resepi-resepi masakan-Malaysia Terkini diantaranya ayam, ikan, mee, kek, puding, biskut, nasi, daging, rendang, spaghetti, roti, donut, sup, udang, brownies, sotong dan masih banyak lagi. Resepi di dapat dari resepi warisan keluarga, resepi dari sahabat handai atau pun resepi yang diperolehi daripada surfing kami alam internet. Laman perkongsian blog ini mengenai pelbagai resipi masakan Malaysia yang Sedap, Mudah dan Simple. Semoga website ini ada manfaatnya dan bisa kalian cuba resepi-resepi ini di rumah. Terima kasih.

Resepi Kek Pisang Lembut | duniasih | 4.5